Waarom zou je kiezen voor een tafellamp?

Niet alle verlichting is gelijk, en het is algemeen bekend dat een schema van algemene verlichting en niets anders niet alleen ontoereikend maar ook veel te hard is. Een gelaagd verlichtingsschema – met behulp van verschillende lichtbronnen – is de beste manier om een huis te verlichten waar verlichting voldoende moet zijn voor de behoeften, maar niet verblindend. Hierdoor zijn tafellampen een absoluut essentieel onderdeel van elke goed verlichte ruimte.

En gelukkig draait het niet alleen om functie – hun dubbele dosis effectiviteit komt ook in de vorm van stijl. Deze verplaatsbare armaturen zijn net zo belangrijk voor een ruimte als alle andere tafelaccessoires.

Wat zoek je in een tafellamp?

Tafellampen zijn er in een verscheidenheid aan materialen, van traditioneel (keramiek en glas) tot modern (metaal en acryl). Hout, albast en rookglas worden ook steeds populairder. Stijlen variëren van de altijd stijlvolle kalebasvorm (zoals hierboven te zien, uiterst links) tot sculpturale statement-stukken en zelfs ontwerpen die zijn verfraaid met versteend hout of agaatschijfjes. Als het op tinten aankomt, zijn de meest voorkomende hedendaagse vormen trommel, imperium en rechthoek; traditionele vormen zijn onder meer plooi, bel en pagode. De meest voorkomende schaduwmaterialen zijn papier, zijde en linnen. Een gekleurde of metalen binnenkant wordt vaak gebruikt om de warmte van het uitgestraalde licht te beïnvloeden. Dit is belangrijk als je het natuurlijke licht van de kamer wilt tegengaan met kunstlicht.

Tips voor het gebruik van een tafellamp:

1) Zorg ervoor dat je eventuele lelijke kabels verbergt. Dit kan gedaan worden door ze weg te stoppen of ze vast te plakken / nieten aan een onzichtbaar deel van jouw meubelstuk – ontwerpers bevestigen vaak kabels aan tafelpoten om de netheid te behouden.

2) Hoewel niet altijd beschouwd als taakverlichting, worden tafellampen vaak gebruikt voor specifieke doeleinden waarvoor andere lampspecificaties nodig zijn. Tegenwoordig wordt de helderheid het nauwkeurigst gemeten in lumen, niet in wattage. Als je van plan bent jouw lamp in een leeshoekje of op een bureau te gebruiken, kies dan voor een helderder licht (ongeveer 50 lumen); voor slaapkamers of voor het creëren van een sfeervolle omgeving, probeer dan een subtielere lamp (ongeveer 30 watt).

3) Een dimmerfunctie gaat nog een stap verder en stelt je in staat de hoeveelheid licht van elke lamp precies te regelen wanneer je deze nodig heeft. Houd hier in het begin rekening mee bij het plannen van jouw verlichtingsplan.

4) Het mengen van lampen is zeker toegestaan ​​- vooral als de stijl van je kamer eclectisch neigt – maar probeer nachtkastjes of dressoir- en consoletafellampen (vaak buffetlampen genoemd) hetzelfde te houden.